Hej lilla du som tittar in!

Det har varit lite dåligt med bilder från butiken på sista tiden. Karin och Annika har inte varit där och stylat på länge tillsammans. Det är då vi brukar ta lite nya foton.
Men på Onsdag fm om allt går som det är beräknat så tänkte vi vara där och (nästan) Adventsfixa-till-det -lite...

I Adventselgerna tänkte vi istället för att ha ett "Advents Öppet Hus"  ha lite Adventsmys med glögg o Pepparkaka varje Lördag.

Eftersom Annika har 134 stycken Pepparkaksformar varav alla är av olika utseende så lovar jag härmed att jag skall baka pepparkakorna åtminstone till den första Adventshelgen. -Fina Kakor skall det bli!



 
Lite Historia om Pepparkakan

Att pepparkakan är en gammal och älskad kaka råder det knappast några tvivel om, men att man redan på
1800-talet före Kristus avnöt denna delikata kaka är det inte många som vet. Det var de romerska krigarna i Mesopotamien som fick med sig pepparkakan ut i fält när de skulle strida och resa långt. Pepparkakan har egenskapen att den är mycket hållbar och inte möglar så den var utomordentligt bra som proviant vid långa resor för de hungriga soldaterna.

Man blir snäll av att äta pepparkakor
Alla har vi väl hört att man blir snäll av att äta pepparkakor. Bilden av att mormor står med en pepparkaksburk i handen och bjuder alla barnen vid juletid samtidigt som hon säger "ät en pepparkaka till så blir ni snälla" lever kvar än idag. Men vart kommer den ifrån?

Unionskungen Hans av Sverige, Norge och Danmark som regerade mellan år 1497 och 1501 var ofta på mycket dåligt humör och hade rykte om sig att vara en riktig drake allt emellanåt. Han blev ordinerad pepparkakor av sin doktor då ryktet sade att man blev glad om man åt dem (de var så goda). Uppgifter från apoteket i Köpenhamn visar att det skickades kilovis med pepparkakor till det kungliga slottet och till kung Hans. Därmed föddes myten om att man blev snäll om man äter pepparkakor. Sen om den ilskne konungen Hans verkligen blev snäll av kakorna får vi lämna åt fantasin.

I slutet av Veckan lägger vi ut lite mera...
Och om jag inte minns fel så är det Anna-Karin som finns där på Lördag.

Ha det Fint så länge!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0